mai 10, 2013

Turnul Eiffel e si românesc...Ultimele amanunte nu le stiam, mesajul a mai circulat, dar nu imi aminteam sa fi  citit ca exista scris chiar pe elementele de constructie faptul ca otelul a fost realizat la Resita Romania !!!
De-ar fi stiut românii care l-au admirat, ce mândri ar fi fost!...
Putini sunt cei care stiu ca simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Panculescu.
Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich , inginerul Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri.
In 1878, Panculescu revine in tara pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal.
In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de
cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice. Astfel, datorita
metodei de montare a sinei pe traverse in afara spatiului caii ferate, Panculescu a reusit sa termine lucrarea concesionata in mai putin de un an, desi termenul de livrare era de aproape cinci ani.
Panculescu l-a gazduit pe Gustave Eiffel.
Impresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special
la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe Panculescu, cel care avea sa devina inspector general al Cailor Ferate Romane.
Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii ferate.
In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul Nicolae Iorga, francezul a fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de genialitatea inventiei romanesti.
Aici, Gustave Eiffel, care avea sa devina celebru,i-a vorbit gazdei despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun,la Paris , pentru Expozitia
universala din 1889.
Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la
constructia turnului, folosind subansamble metalice confectionate la sol si
asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta lucrarea. Interesant este si faptul ca destinul celor doi ingineri avea sa se incheie, in acelasi an, 1922.
Cunoscut bine in Franta,era insa anonim in Romania Profesorul Eugen Stanescu de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie s-a numarat printre putinii cercetatori ai acestui inedit episod.
A fost special in Franta pentru a studia cat de cunoscut este aportul inginerului roman la ridicarea simbolului orasului luminii.
Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a gasit un studiu intitulat
“Communication sur les travaux de la tour de 300m”, datat 1887, in care celebrul
inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca turnul care ii poarta numele nu
s-ar fi putut construi daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata
Bucuresti- Predeal. Din pacate, numele romanului este mult mai cunoscut in Franta decit in tara unde s-a nascut.
Doar la insistentele profesorului Stanescu, o scoala  generala din Valenii de Munte poarta de la inceputul acestui an numele inginerului Panculescu in onoarea lui.
Credeti sau nu,Turnul Eiffel din Paris este construit cu otel fabricat la Resita .
Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie:
"Made in Resita - Romania " se poate verifica si va ramane acolo scris vesnic, ca marturie a valorii romanesti ramasa in anonimat - ca multe altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu